Underhållsansvar

Lägenhetshavarens ansvar
Du som bostadsrättshavare ansvarar för reparationer och underhåll av er lägenhet (inkl balkong/uteplats).

Behöver något repareras eller underhållas i er lägenhet måste du själv kontakta en hantverkare för att få problemet åtgärdat och stå för kostnaden. Uteplats som tillhör enskild lägenhet ska skötas av bostadrättshavaren.

  • Glöm inte att rengöra golvbrunnen vid duschen. Det samlas bland annat håravfall och tips är att montera in en sil under locket, finns att köpa.
  • Det sitter små avstängningsventiler på kall- och varmvattenledningarna i köket, vid handfaten och vid toalettstolarna. Vrid på dem lite då och då så att de inte fastnar – motionera dessa, som fackuttrycket är. Då blir det lättare att stänga av vattnet om man blir tvungen till detta. 
  • Det sitter också avstängningsventiler i fördelarskåpet för kall- och varmvatten (sitter bakom en lucka i duschrummen). Även dessa bör ”motioneras”. Dessa ventiler används om man måste stänga allt vatten i lägenheten. För vissa lägenheter är det lätt att nå denna luckan medan för andra kan den sitta bakom/intill tvättmaskinen.
  • Om du/ni inte vistas i lägenheten under en längre tid så se gärna till att en granne eller bekant får tillträde till lägenheten och spolar i kranarna och toalett emellanåt. Detta för att förhindra uttorkning och tillväxt av bakterier i det stillastående vattnet. I värsta fall kan det bildas legionellabakterier, vilket är en mycket allvarlig sjukdom.

Bostadsrättsföreningens ansvar
Föreningen ansvarar för underhåll och tillsyn av gemensamma utrymmen och anordningar, exempelvis fasader, tak och trapphus med mera.

Här är i detalj en lista som förklarar Bostadsrättsföreningens ansvar och Lägenhetsinnehavarens ansvar.
Gränsdragningslista

​Större förändringar i lägenheten

Styrelsens tillstånd krävs om du ska utföra en åtgärd som innefattar:

  • ingrepp i bärande konstruktion
  • ändring av befintlig ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten
  • annan väsentlig ändring av lägenheten

Att montera markiser, lampor, och paraboler mm på fasaden är inte tillåtet utan tillstånd från styrelsen. Detta för att undvika felaktiga ingrepp i fasaden som bl a kan leda till fuktproblem.

Garanti

En nyproducerad lägenhet omfattas av en garanti från färdigställandet och 5 år framåt. Om Skanska exempelvis har uppfört något på ett felaktigt sätt eller installerat något på ett felaktigt sätt omfattas det av garanti. Skanska åtgärdar felet utan extra kostnad. Normalt slitage eller skador som beror på handhavande fel omfattas inte av garantin.

Skadedjur

Du är skyldig att anmäla skadedjur till styrelsen.